İçerikler

7 Yaş Çocuk Gelişimi

7 yaş çocuk gelişimi çocukların gelişim dönemleri arasında bulunan en önemli dönemlerden biridir. Bu dönem çocuklarda fiziki olarak büyüme yavaşlasa da küçük kaslar gelişimini sürdürdüğü için çok önemli bir süreçtir. Bu dönemin başlarında çocuklar da var olmayan pek çok beceri, sonlarına doğru kazanılmaktadır.

7 Yaşındaki Çocukların Gelişim Özellikleri Arasında Neler Bulunur?

7 yaşların başlarında bulunan çocuklarda bazı koordinasyon problemleri yaşamaları doğaldır. El – göz koordinasyonu bu problemlerin başında gelir. Fakat 7 yaşın ilerleyen dönemlerinde bu durumun çözüldüğü ve koordinasyonun başarılı şekilde gerçekleştiği gözlemlenir. Bu yetki kazanılana dek çocukların resim ve el işi çalışmalarında zorluklar yaşamaları normaldir. Bu yaş aralığı genellikle çocukların ilk okula başladıkları döneme denk gelir. Bu sebeple bağışıklıklarının düşmesi ve sık hastalanmaları gibi durumlar görülebilir. Çocukların okul süreçlerinde beslenmelerinin en doğru şekilde yapılıyor olması zihinsel ve bedensel gelişimleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu dönem boy ve kilolarının olması gereken değerleri cinsiyete göre ayrılmaktadır.

Erkek çocuklarının 7 yaşlarında boylarının 121-122 cm arasında, kilo olarak ise 22.9 kg civarlarında olması normal değerler olarak sayılır. Kız çocukları ise bu yaş grubunda 121 cm aralıklarında ve 22.4 kg civarlarında olabilir. Bu değerlerin çok üstünde ya da çok altında bulunan çocukların değerlerinin anormal seviyede seyrettiği gözlemlenir. Böyle durumlarda çocukların profesyonel bir uzman tarafından görülmesi ve muayene edilmesi ebeveynlere tavsiye edilmektedir. 7 yaş çocuklarda gelişim aşamaları henüz çocukluk aşamasında olduğu bilinir. Bu dönem çocukların meraklı ve araştırmacı olmaları beklenir. Fakat belirledikleri bir konu üzerinde uzmanlık kazanmaya çalışmak amacıyla sürekli tekrar halinde olmaları da bu dönemin en belirgin özellikleri arasındadır. Bu dönem yeterlilik duygusunu kazandıkları bir dönemdir, dolayısıyla kendilerini iyi hissettikleri aktiviteleri tekrarlamak istemeleri doğaldır. Doğru ve yanlış arasındaki fark hakkında bilgi sahibi olmak ve bu konularda endişe duymak bu dönem kazanılan özellikler arasındadır.

7 Yaş Gelişimindeki Çocuklara Nasıl Davranmak Gerekir?

7 yaşındaki çocukların gelişimini kötü etkilememek adına ebeveynlere pek çok sorumluluk yüklenir. Bunlardan ilki çocuklarını başka herhangi biri ile karşılaştırmamaktır. Yeterlilik duygusu ile bu dönem tanışan çocukların bir başkası ile karşılaştırılması gelişimlerini olumsuz etkileyecektir. Hoşlanmadıkları aktiviteleri yapmaya zorlanmamaları da bu dönem önemlidir. 7 yaş için gelişim aşamaları arasında çocukların suçluluk ve utanç duygularının gelişimi de bulunmaktadır. Bu konuda neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda ilk eğitimlerini ailelerinden almaları beklenir. Başkalarının düşünce ve fikirlerini bu dönemle birlikte daha çok önemsemeye başlayan çocukların etrafında ne hakkında konuşulduğu önemli hale gelir.

Hakkında cizgifilmtv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir